călătoria eroului

Călătoria eroului, sau drumul de la inocență la cunoaștere

Ziua în care nu mai ai nimic de pierdut este ziua în care începe schimbarea.

Vorbim despre transformare, dezvoltare, evoluție, folosind acești termeni în mod abstract. Ascult zilnic oameni care caută să afle secretul dezvoltării personale, crezând că există un fel de rețetă magică ce trebuie urmată pas cu pas pentru a ajunge la desăvârșire, sau oameni care îmi spun că nu mai suportă să asculte zi după zi aceleași slogane motivaționale.

Mi-e rău de la cât bine se găsește prin social media!, îmi spune un prieten.

Nu pot să nu-i dau dreptate. Dacă zilnic îți iei porția de zâmbete forțate, sfârșești prin a rânji.

Dezvoltarea personală nu e o pastilă și nici o metodă. Ea este o poveste. Este, poate, cea mai cunoscută poveste din toate timpurile și se numește Călătoria Eroului. Și ca în orice poveste la sfârșitul căreia poți să te întorci cu un câștig, începe printr-o pierdere.

Pentru a înțelege mai bine ideea acestei povești voi spune că ea se desfășoară în două lumi. Prima este lumea pe care o cunoaștem, cea în care trăim liniștiți, mai mult sau mai puțin mulțumiți, dar într-o formă stabilă. Cuvântul de ordine al acestei lumi este stabilitatea, ordinea. Nici măcar nu ne trece prin cap că s-ar putea schimba ceva în viața noastră, iar dacă cineva ne spune să ne pregătim de schimbare, râdem și îl considerăm ciudat. Acest prim rol din poveste este Inocentul, cel care nu știe de existența unei alte lumi decât cea în care trăiește. Așa însă cum am spus, povestea începe în ziua în care Inocentul suferă Pierderea cea mare. Poate fi pierderea locului de muncă, falimentul afacerii, divorțul sau despărțirea de partener, moartea cuiva drag, un accident… Și astfel Inocentul devine Orfan. Fără voia lui a fost aruncat din lumea pe care o cunoștea într-o lume complet nouă care îi dă fiori…

Ce vreau să arăt este că dezvoltarea personală, departe de a fi ceva abstract, este o călătorie într-o lume necunoscută, ce în 90% din cazuri nu începe pentru că ne-o dorim ci pentru că suntem forțați să o facem.

Caracteristic Orfanului este imobilitatea. Orfanul stă nemișcat sperând că ceea ce i se întâmplă e doar un vis și în scurt timp se va trezi la loc în lumea cunoscută de el. Este etapa în care nu recunoaște lumea nouă, etapă caracterizată prin episoade de depresie profundă. Martirul este Orfanul care a găsit puterea de a se da jos din pat și începe să vadă această lume, dar e dezamăgit de ea. Scurtele sale ieșiri îi întăresc convingerea că înainte era mai bine. Martirul face elogiul vechiului Eu, construind o statuetă a acestuia la care se închină. Mulți dintre cei care ajung în cabinetele de psihoterapie își imaginează că drumul lor s-a oprit aici.

Vestea bună este că pentru cei mai mulți drumul continuă. Cu sau fără ajutor de specialitate în Martir se dezvoltă acea curiozitate care îl transformă în Căutător. Dar dacă?, își spune acesta. Această întrebare îl face să aibă acces la experiențele și învățămintele lumii în care se găsește. Va afla lucruri noi, va cunoaște oameni noi, va lupta și va avea mici victorii sau înfrângeri. Poate redeveni Martir pentru o vreme, dar curiozitatea îl va întoarce în zona descoperirilor. Și atunci când va dobândi cunoștințele necesare Căutătorul va deveni Războinic. 

Spre deosebire de personajele dinaintea sa, Războinicul nu luptă în van. El luptă acea bătălie din care poate dobândi esența cunoașterii. El va înfrunta Dragonul, personaj mitic păstrător al darului cel mai de preț.

Războinicul înțelege de ce totul a început printr-o pierdere. El conștientizează trecutul ca fiind necesar pentru ca el să se găsească în acest punct al vieții sale și din acest moment pierderea sa începe să se transforme în cunoaștere.

Lupta cu Dragonul nu este una ușoară. Este de cele mai multe ori lupta cu vechiul Eu, o luptă ce presupune renunțarea la orgolii și judecăți de valoare. Este lupta lui David contra lui Goliat, energie versus inerție, asaltul conștientizării asupra autosuficienței. Nu toți câștigă această luptă. Unii pierd și se predau, alții sunt sortiți să rămână războinici.

Acela care câștigă lupta devine Mag. Doar atunci când ți-ai înfrânt Dragonul propriu, te vei întoarce în lumea din care ai plecat acum ceva vreme îmbogățit de cunoaștere.

Dezvoltarea personală este o călătorie. Învingătorii se vor întoarce mai repede sau mai târziu cu laurii cunoașterii, învinșii vor repeta aceleași lecții de viață până când le vor înțelege.


Publicat

în

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *